SON DAKİKA

En çok yağ yaktığımız zaman dilimi hangisi? Ne zaman spor yapılmalı?

En çok yağ yaktığımız zaman dilimi hangisi? Ne zaman spor yapılmalı?
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

ABD'li bilim insanları, kilo vermek için gün içinde hangi zaman diliminde spor yapmanın daha etkili olduğunu araştırdı. 5 bin 285 orta yaşlı yetişkin üzerinde yapılan araştırma, sabah 7 ila 9 arasında egzersiz yapmanın kilo kaybı için en iyi zaman olduğunu gösteriyor.

Elde edilen veriler, sabah egzersiz yapan katılımcıların vücut kitle endeksinin (BMI), öğlen ya da akşam spor yapanlarınkine kıyasla çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Bu grubun bel çevresi de aynı şekilde öğlen ya da akşam egzersiz yapanlara kıyasla daha ince oluyor.

Üstelik sabah spor yapan kişiler, diğerlerine kıyasla çok daha fazla hareketsiz zaman geçiriyor.

Öngörülebilir programlar kilo vermeyi kolaylaştırıyor…

Bilim insanları, sabah egzersizinin daha faydalı olabileceğini belirtiyor. Çünkü sabahları programa sadık kalmak daha kolay. Bunun yanı sıra sabahları genellikle insanların telefon görüşmeleri, e-postalar veya toplantılar nedeniyle dikkatlerinin dağılma olasılığı daha düşük oluyor.

Virginia Üniversitesi’nde klinik psikolog olan Dr. Rebecca Krukowski, ‘‘Bu heyecan verici yeni araştırma, egzersiz hedeflerine ulaşmak için tavsiye edilen yaygın önerilerle tutarlı’’ diyor.  Yani egzersizi sabahları; e-postalar, telefon görüşmeleri ya da toplantılar gibi dikkatinizi dağıtacak olaylardan önce yapın.’’ Krukowski aynı zamanda sonuçların daha öngörülebilir bir programa sahip olmak ya da bakım sorumluluklarının olmaması gibi diğer faktörlere atfedilebileceğini de kabul ediyor.

‘‘Öngörülebilir programların, uyku süresi ve kalitesi ya da stres düzeyleri gibi, bu çalışmada ölçülmeyen olumlu etkileri olabilir.’’

Erken kalkan yol alır (ve kilo verir)

Tüm bunların yanı sıra sabah egzersizi için sürekli olarak erken kalkan ‘‘sabah kuşları’’ ile genellikle geceleri daha aktif olan ‘‘gece kuşları’’ arasında biyolojik farklar olabilir.

Araştırmalar, erken kalkan insanların sirkadiyen ritimlerinin (vücut saatlerinin) daha erken çalışmaya başladığını gösteriyor. Vücut saatinin daha erken çalışmaya başlaması da uyku kalitesini artırabilir ve kişinin tutarlı bir programı takip etmesini kolaylaştırabilir. Sonuç olarak tüm bunlar kilo kaybını kolaylaştırır.

Bilim insanları erken kalkan katılımcıların diğer gruplardaki katılımcılardan 10 ila 13 yaş daha büyük olduğunu tespit etti. Çoğunun üniversite diploması vardı ve hiç sigara ya da alkol kullanmadıklarını söylediler. Ayrıca erkenci katılımcıların daha sağlıklı bir diyetleri vardı ve diğer iki gruptakilere göre daha az yemek yiyorlardı.

Öğle ve akşam spor yapanların obezite riski daha yüksek!

Obesity dergisinde yayınlanan çalışma için bilim insanları, ABD’de her yıl yaklaşık 5 bin yetişkin ve çocuğun sağlığını değerlendiren resmi Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması (NHANES) verilerini inceledi.

Araştırmacılar 2003-2006 yılları arasındaki verileri kullandı. Katılımcıların kalçalarına fitness takip cihazı takan araştırmacılar, art arda yedi gün boyunca katılımcıların fiziksel aktivitesini izledi. NHANES hâlâ fitness takip cihazlarını kullanıyor olsa da bu cihazlar artık bileklere takılıyor ve bu da daha yakın yıllarla karşılaştırmaları daha az güvenilir hâle getiriyor.

Takip cihazlarından elde edilen veriler sonucu katılımcılar üç gruba ayırıldı: Sabah grubu (sabah 7’den 9’a kadar), öğle grubu (sabah 11’den öğlen 1’e kadar) ve akşam grubu (akşam 5’ten 8’e kadar).

Sonrasında bilim insanları hangi grubun obez olma olasılığının daha düşük olduğunu bulmak için her gruptaki BMI ve bel çevresi verilerini derledi. Katılımcıların 642’si sabah grubunda yer alırken, 2 bin 400’ü öğlen ve 2 bin 187’si akşam grubuna dahil oldu.

Vücut kitle indeksi sabah grubunda 25,9 kg/m2 ile en düşük seviyedeydi. Bu da onları sağlıklı aralık olan 18,5 ila 24,9 kg/m2’nin hemen üzerine çıkarıyordu. Sırasıyla 27,6 ve 27,2 kg/m2 BMI’ye sahip olan öğlen ve akşam grupları ise aşırı kilolu aralığında yer alıyordu.

Ortalama bel çevresinin 91,5 ölçüldüğü sabah grubu, en ince bele sahip grup olarak belirlendi. Akşam ve öğle grupları ise sırasıyla 95 cm ve 95,8 cm ile yine benzer sonuçlar verdi.

Sabah sporu büyük fark yaratıyor

New Hampshire’daki Franklin Pierce Üniversitesi’nde egzersiz fizyoloğu olan Dr. Tongyu Ma, ‘‘Bulgularımız, orta ila şiddetli fiziksel aktivitenin günlük modelinin, insan hareketinin karmaşıklığını tanımlamak için önemli bir boyut olabileceğini gösteriyor’’ diyor.

Araştırmacılar kilo kaybını artırmak için günün hangi saatinde egzersiz yapılması gerektiği konusunda net bir fikir birliğine varabilmiş değil. Ancak birçok araştırma, yağ yakımı için en iyi zaman diliminin sabah olduğunu ortaya koyuyor.

Geçen yıl yayınlanan ve New York Skidmore College’dan 100 yetişkini kapsayan 12 haftalık bir çalışma, yağ kaybetmek isteyen kadınlar için en etkili yöntemin sabah egzersizi olduğunu öne sürüyor.

Bunun yanı sıra bu yılın başlarında İsveç’in Karolinska Enstitüsü’nde fareler üzerinde yürütülen bir çalışmada, günün erken saatlerinde egzersiz yapan deneklerin daha yüksek bir yağ metabolizmasına sahip olduğu tespit edildi. Yayınlanan makalede, sabahları egzersiz yapmanın kilo kaybı için en etkili yöntem olduğu öne sürüldü.

Kaynak: Daily Mail, Ceyda Yetim

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.